Nagyszabású rendezvénnyel zárult a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében szervezett programjait a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2017. február 25-én vetítéssel egybekötött, nagyszabású dokumentumfilm bemutatóval zárta. A dokumentumfilmek az Erdélyben, s azon belül hangsúlyosan a Kolozsváron történtekre fókuszálnak, emléket állítva a polgári lakosság szovjet fogságba hurcolásának.

A rendezvény keretében köszöntőt mondott dr. Tonk Márton egyetemi tanár, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja, majd a rendezvényt megnyitotta dr. Murádin János Kristóf egyetemi adjunktus, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának kancellárja.

A bemutatott filmek:
1. Farkas György: “Székelyföldi terror és miért éppen Kolozsvár?”
2. Tóth Orsolya: “A szovjet fogság emlékeinek nyomában Kolozsváron”

A filmbemutatókat kerekasztal beszélgetés követte a fogság túlélőivel (Bitay Lászlóval és Gergely Istvánnal), a dokumentumfilmek rendezőivel (Farkas Györggyel és Pásztor Péterrel) és a téma történész szakértőivel (dr. Murádin János Kristóffal, dr. Nagy Alpár-Csabával és Benkő Leventével),

Az eseményt követően emléktúra keretében bemutatták az új mobiltelefonos alkalmazást, amely a kolozsvári gyűjtőpontok helyszíneire kalauzol.

A rendezvény állófogadással zárult.

meghivo1meghivo2

 

 

 

About admin